Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Καφενείο "Η Ωραία Ελλάς", το μετοχοπρατήριον.

 Το καφενείο στήθηκε το 1839, στη διαστάυρωση Αιόλου και Ερμού από τον Ιταλό Σάνδο, αλλά γνώρισε τη μεγάλη του ακμή λίγα χρόνια αργότερα, όταν την διευθυνση είχε ο Βενετσάνος. Το 1845 φαίνεται πως βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, με πόλο έλξης το πρωτοεμφανιζόμενο μπιλιάρδο και τα φημισμένα γλυκά του, τους εργολάβους.

 Συγκέντρωνε κόσμο από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εδώ συνήθιζαν οι λήσταρχοι να καταφεύγουν όταν κατέβαιναν από τα λημέρια τους, ανάμεσα στους νοικοκυραίους και στους ξένους περιηγητές. Ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο έφταναν τα νέα της Βουλής και όπου γίνονταν οι πρώτες αναλύσεις. Οι πολιτικές συγκεντρώσεις έγιναν συνηθισμένη δραστηριότητα, όπως και η εξύφανση συνομωσιών. Στα τραπεζάκια αυτά κάθονταν οι συνομώτες, όταν σχεδίαζαν την δολοφονία της Αμαλίας.

 Οι πολιτικοί είχαν πάντα κάποιον απεσταλμένο τους εκεί, συνήθως μισθωτό, ο οποίος είχε αναλάβει την αποστολή να συγκεντρώνει τις απόψεις των ψηφοφόρων και να προπαγανδίζει εκείνες του εργοδότη του. Η Ωραία Ελλάς σύντομα εξελίχθηκε στον χώρο σχηματισμού της κοινής γνώμης και στέκι για σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές συναντήσεις. Βέβαια, πολύ συχνά οι διαδικασίες κατέληγαν σε άγριους καβγάδες, όταν οι διαφωνούντες δεν δίσταζαν να υποστηρίξουν τις απόψεις τους με μαγκουριές.

 "Η Ὡραία Ελλάς" αναφερόταν και ως μετοχοπρατήριον, επειδή κατά τη διάρκεια των λαυρεωτικών είχε γίνει το επίκεντρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1879 και το κτήριο στέγασε κατάστημα υφασμάτων και στη δεκαετία του 1930 έχει μετατραπεί σε καπελάδικο. Πολλοί από τους θαμώνες του έχουν βρει νέα στέγη στο καφενείο του Μπερνίτσα, Πατησίων και Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ υποστηρίζουμε τα ελληνικά γράμματα. Σεβόμαστε τον κώδικα επικοινωνίας του διαδικτύου και δεν "φωνάζουμε" χρησιμοποιώντας κεφαλαία. Είμαστε ευγενικοί και κουβεντιάζουμε πολιτισμένα.