Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Οι κυρίες του 19ου αιώνα, στην πόλη και στο χωριό

Coffee In The Garden
Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των γυναικών των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, μέσα από τα έργα δύο σπουδαίων καλλιτεχνών. Επηρεασμένοι από τον ρεαλισμό που είναι το κυρίαρχο ρεύμα στην τέχνη, αλλά και από τον ανατρεπτικό, τότε, ιμπρεσιονισμό που επιδιώκει την αποτύπωση της στιγμιαίας εντύπωσης, θα σταδιοδρομήσουν κυρίως στο Παρίσι, στο σημείο συνάντησης των σπουδαιότερων καλλιτεχνών απ'όλον τον κόσμο. 

Ο  Αμερικανός Daniel Ridgway Knight (1839-1924) παρουσιάζει τη ζωή των γυναικών της υπαίθρου, σε μία εποχή που η ζωή των χωρικών μόλις έχει αρχίσει κάπως να βελτιώνεται. Αρκετές περιοχές, όπως η Νορμανδία, έχουν ωφεληθεί από τον γενικό πλουτισμό και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Ωστόσο, η ζωή παραμένει σκληρή για τους αγρότες και ειδικά για τις γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι και στα κτήματα όλη την ημέρα, αλλά και για τα παιδιά που από την ηλικία των 12 ετών εργάζονται σκληρά μαζί με τους γονείς τους. Ο Knight εκπροσωπώντας τον ακαδημαϊκό ιμπρεσιονισμό, αποτυπώνει μία μάλλον εξιδανικευμένη εικόνα της αγροτικής ζωής, που μας δίνει όμως πληροφορίες για την καθημερινότητα των γυναικών της επαρχίας.
Family

Ο Βέλγος Alfred Émile Léopold Stevens (1823-1906) μας έχει αφήσει μία σειρά υπέροχων πορτρέτων γυναικών της ανώτερης τάξης, που εκείνη την εποχή συμπεριλαμβάνει και μεγαλοαστούς επιχειρηματίες, οι οποίοι μιμούνται τον πολυτελή τρόπο ζωής των αριστοκρατών γαιοκτημόνων της παλαιότερης εποχής. Ευρύχωρα μέγαρα ως κύρια κατοικία στην πόλη, πύργοι - εξοχικά για τις βόλτες στον καθαρό αέρα, έπιπλα και ρούχα επηρεασμένα από τα εξωτικά θέματα των παράξενων πολιτισμών της Ανατολής.

Η Ευρώπη απολαμβάνει τον πλούτο που αποκόμισε από τις αποικίες της και από τα εκπληκτικά επιτεύγματα της επιστήμης, λίγες δεκαετίες πριν το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου που θα αλλάξει τα πάντα, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης.


A Moment Of Rest

Μια στιγμή ξεκούρασης για τη νεαρή χωριατοπούλα δίπλα στο ποτάμι, ενώ η κυρία της πόλης απολαμβάνει την ησυχία της εξοχής.


In The Country



















The Laundress
Hasitation




















Μπουγάδα στο ποτάμι, μία κουραστική δουλειά της καθημερινότητας των γυναικών της κατώτερης τάξης, σε αντίθεση με την κυρία δεξιά που αξιοποιεί τον άφθονο ελεύθερο χρόνο της κεντώντας.



The Shepardess

Lady With Harp


















Η βοσκοπούλα και η κυρία με την άρπα. Η τέχνη ήταν μία πολυτέλεια για την οποία τα κορίτσια της επαρχίας δεν είχαν χρόνο.


Δεξιά, η νεαρή κυρία ετοιμάζεται να εντυπωσιάσει στον χορό. Η μόδα της εποχής απαιτεί σχήματα και σχέδια από την Άπω Ανατολή.

Για την κυρία του χωριού, είναι απλώς το τέλος μίας κοπιαστικής μέρας. Ώρα για ξεκούραση. 


Time to Rest
Ready For The Ball



















Αρώματα από τα άνθη της μηλιάς στο χωριό, αρώματα από τις τριανταφυλλιές του κήπου ένα ζεστό, καλοκαιρινό απόγευμα.

The Apple Tree
Summer






















Δύο κοπέλες μετά τον χορό (δεξιά). Κούραση ή απογοήτευση; 

Κάτω οι δύο χωριατοπούλες συζητούν σε ένα σύντομο 
After The Ball
διάλειμμα από τη δουλειά.


Gossips






















Young Girl Holding A Puppy







Κυρίες με τα σκυλάκια τους και μοναχικές στιγμές περισυλλογής.
Lady With Dog


A Lovely Thought

Symphony In Green











































H χωριατοπούλα και η Παριζιάνα

Parisiene
Country Girl


















Ματιές στον κόσμο. Κορίτσια στο μπαλκόνι

Lady In the Window

A Pensive Moment



























Περισσότερα για τους ζωγράφους:
 http://www.tumblr.com/tagged/daniel-ridgway-knighthttp://www.danielridgwayknight.org/biography.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ridgway_Knight

http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Stevens_(painter)http://www.tumblr.com/tagged/alfred%20stevens?page=20